Skip to main content

ONUR

32 JAAR | WATERKLERK | STC

ONUR

32 JAAR | WATERKLERK | STC

onur, waterklerk, ship operator

MAAK KENNIS MET ONUR

Meet Onur, geboren en getogen in Rotterdam-Charlois. Toch wel de achtertuin van de Rotterdamse haven. Als jonge jongen van Zuid, werd hij al snel betoverd door de kranen, schepen en kades. Een opleiding als Manager Havenlogistiek Niveau 4* aan het Scheepvaart & Transport College was dan ook een logische stap.

Nu is zijn officiële functie een hele mond vol: Waterklerk/Ship Operator. Maar wat houdt dat nou in? En hoe ziet zijn werkdag eruit? Super divers volgens Onur: “Als ik op een verjaardag uitleg wat ik doe als Waterklerk/Ship Operator, zeg ik altijd dat ik een contactpersoon ben tussen wal en schip. En dat ik niet veel buiten werk, maar met name op kantoor. Wanneer een schip de haven binnenkomt, zorg ik ervoor dat er bijvoorbeeld bemanning wordt geregeld, reserveonderdelen worden gebracht of maak ik douanedocumenten op. Uiteraard stap ik vaak ook aan boord van schepen. In mijn rol moet je veel dingen dus kunnen regelen. En het ook leuk vinden. Je bent een soort van elastiekje. Hoe flexibel jij bent, ligt aan jezelf en hoeveel je aan kunt.”

Het mooie van de haven is dat het de economie draaiende houdt. Je draagt als persoon, maar ook met z’n allen, indirect veel bij aan het bouwen van wegen en je zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld spullen kunt kopen in de supermarkt. Het is een team effort. Alleen kom je ver, maar met een team van collega’s nog veel verder. Soms heb ik veel werk aan een schip en dan krijg ik hulp van een collega. Dat is superfijn. Weekenddienst hoort ook bij dit beroep, net zoals werken in de avond. Dit doe ik vanaf huis. Dat is het mooie bij onze werkgever.”

Onur voegt nog als laatste toe: “Mocht ik een advies willen geven aan jongeren die ook de haven in willen, zou ik ze graag willen vertellen dat het allemaal best spannend lijkt. En dat is het misschien ook wel een beetje, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Dus ga ervoor!”

 

(* Deze opleiding staat tegenwoordig bekend onder de naam Specialist Internationale Havenlogistiek.)

WIL JIJ NET ALS ONUR OOK AAN DE SLAG IN DE HAVEN?

SPECIALIST INTERNATIONALE HAVENLOGISTIEK

Vind jij het leuk om dingen te regelen en te organiseren in een internationale omgeving? Als Specialist Internationale Havenlogistiek ben je het organisatorische middelpunt van een wereldwijde goederenstroom.